Varšava, 22. studenog 2019.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske - objava biračima

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Varšavi na temelju članka 29. stavka 1. i članka 36 stavka 1. Zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) daje objavu o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača.

Pozivaju se na prethodnu (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu (birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Varšavi kako bi mogli glasovati na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske koji će se održati u nedjelju 22. prosinca 2019. godine u vremenu od 7:00 do 19:00 sati i u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Birači kojima je izdana osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti prema adresi u osobnoj iskaznici te ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u RH, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

S obzirom na mogućnost ponavljanja izbora (drugi krug glasovanja), birači imaju mogućnost kod podnošenja zahtjeva odlučiti odnosi li se zahtjev i za drugi krug glasovanja, a koji je predviđen za nedjelju 05. siječnja 2020. godine u vremenu od 7:00 do 19:00 sati.

Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za registraciju (u privitku objave) koji se može predati (osobno, poštom, putem faksa ili e-maila skenirano) u Veleposlanstvu RH u Varšavi zaključno do 11. prosinca 2019. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju. Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je vlastoručno potpisan i priloži mu se preslika važeće hrvatske identifikacijske isprave (putovnice ili osobne iskaznice).

Svi birači mogu do zaključno 11. prosinca 2019. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA REGISTRACIJU BIRAČA (PR-AR)

 

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana