Poznan, 04. srpnja 2019.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić na sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 4. srpnja 2019. godine u Poznanu na sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Berlinskog Procesa čiji je domaćin bio poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.
Tijekom sastanka ministri vanjskih poslova Berlinskog procesa raspravljali su o budućnost Europe i Berlinskog procesa te o regionalnoj suradnji kao temelju za društvenu i gospodarsku integraciju regije Zapadnog Balkana.
Ministrica Pejčinović Burić u svom je obraćanju istaknula važnost nastavka predane suradnje u okviru Berlinskog procesa na provođenju definiranih ciljeva, ponajprije jačanju svih aspekata povezivosti, ubrzanja reformi i dobrosusjedskih odnosa te usmjeravanju pozornosti na mlade. Naglasila je komplementarnost Berlinskog procesa i strategije proširenja Europske Unije, čime se dodatno ohrabruju zemlje Zapadnog Balkana (Western Balkans 6 - WB6) na ubrzanu provedbu reformi. Ponovila je potporu Republike Hrvatske državama Zapadnog Balkana na njihovom europskom putu uz njihovo dosljedno ispunjavanje relevantnih kriterija.
Sastanak ministara vanjskih poslova, kao i sastanci ministara unutarnjih poslova i gospodarstava, održani su u okviru sastanka na vrhu Berlinskog procesa. Središnji događaj sastanka na vrhu bit će sastanak šefova država i vlada država sudionica Berlinskog procesa 5. srpnja 2019., čiji će domaćin biti predsjednik Vlade Republike Poljske Mateusz Morawiecki, a na kojem će Republiku Hrvatsku predstavljati predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Sastancima visoke razine prethodili su Think Tank Forum, Forum civilnog društva te Poslovni forum, na kojemu je sudjelovala Hrvatska gospodarska komora.
Berlinski proces pokrenut je 2014. godine na konferenciji država Zapadnog Balkana, na inicijativu Njemačke, u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, gospodarske suradnje kao i suradnje na području pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Intenziviranjem dobrosusjedskih odnosa te preobrazbom regije u područje mira i stabilnosti, Berlinski proces želi omogućiti približavanje država sudionica europskim i euroatlantskim integracijama.
Predsjedanje Berlinskim procesom nakon Poljske, tijekom sljedećih godinu dana zajednički preuzimaju Bugarska i Sjeverna Makedonija.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana