Ujscie Jezuickie, 02. studenog 2014.

Veleposlanica RH u Poljskoj dr.sc. Andrea Bekić položila je vijenac na vojnom groblju u mjestu Ujscie Jezuickie


Povodom obilježavanja 100. godišnjice  Prvog svjetskog rata, na Dušni dan 2. studenog, veleposlanica RH u Poljskoj  dr.sc.  Andrea Bekić položila je vijenac na vojnom groblju u mjestu Ujscie Jezuickie u Malopoljskom vojvodstvu. Na groblju u Ujscie Jezuickie  pokopana su najmanje 133 hrvatska vojnika Austro-ugarske vojske,  pripadnika 31. Zagrebačke lovačke bojne, koji su se borili na „istočnom frontu“ u Zapadnoj Galiciji.

Komemoracija na groblju u Ujscie Jezuickie održala se u nazočnosti  predstavnika regionalne i lokalne vlasti i mještana.  Nakon intoniranja  poljske i hrvatske himne, veleposlanica RH je položila vijenac  za hrvatske vojnike,  a  u ime poljske strane  vijenac su također položili  predsjednik okruga Tadeusz Kwiatowski  i predsjednica općine Krystina Swietek. Veleposlanica RH je osim vijenca  za poginule hrvatske vojnike,  položila cvijeće i na masovnu grobnicu 77 ruskih vojnika i zapalila svijeću za sve stradale koji leže na tom groblju. Također, veleposlanica se obratila okupljenim gostima i mještanima, ističući kako je jedan od najvažnijih  povoda  komemoracije –  poslati poruka mira nasuprot  destruktivnom karakteru rata. Veleposlanica je  predsjednici  općine gđi.  Swietek  uručila Zahvalnicu  za mar kojim mještani već desetljećima vode brigu o  grobovima stradalih vojnika.

Na groblju su izvedene recitacije poezije Miroslava Krleže, a u župnoj crkvi hrvatski misionar o. Mihovil Filipović služio je misu zadušnicu na hrvatskom jeziku.