Krakow, 24. srpnja 2017.

Svečano otvorena izložba „Ivan Meštrović - Jadranska epopeja

U Krakowu je u Međunarodnom centru kulture 24. srpnja 2017.  svečano otvorena izložba „Ivan Meštrović - Jadranska epopeja”. Izložbu su poduprli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, a ostvarena je u suradnji Muzeja Ivana Meštrovića i Međunarodnog centra za kulturu, u partnerstvu s Veleposlanstvom RH u Varšavi.

Izložba „Ivan Meštrović - Jadranska epopeja“ održava se pod počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, u okviru  obilježavanja  25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa dviju država.  

Otvorenju izložbe kojom se prvi puta u Poljskoj daje pregled opusa jednog od najznačajnijih hrvatskih i svjetskih umjetnika dvadesetog stoljeća nazočili su Ministrica kulture RH dr. Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Uredu predsjednika RP Wojciech Kolarski, veleposlanica RH u RP dr.sc. Andrea Bekić, generalni direktor u Ministarstvu kulture i nacionalne baštine RP Jaroslaw Czuba, dogradonačelnica Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, dogradonačelnik Krakowa Andrzej Kulig, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir, te brojni stručnjaci, ljubitelji i poznavatelji kulture i stvaralaštva kipara i arhitekta Ivana Meštrovića.

Za vrijeme trajanja izložbe, tijekom rujna i listopada predviđen je popratni kulturni program na kojem će između ostalog biti organizirana predavanja o hrvatskoj povijesti,  kulturi i umjetnosti,  seminar o kiparu Ivanu Meštroviću kao i radionice za djecu.

Kustosi izložbe su Barbara Vujanović i Łukasz Galusek.

Izložba radova Ivana Meštrovića biti će  otvorena do 5. studenog 2017. godine.