Zagreb, 09. svibnja 2020.

Priopćenje MVEP-a povodom obilježavanja Dana Europe

Dan Europe, 9. svibnja, slavimo svake godine prisjećajući se Schumanove deklaracije, kojom je predloženo stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, i koja je temelj nastanka današnje Europske unije.

Europska unija je i danas, unatoč svim izazovima i poteškoćama s kojima je suočena, simbol mira, blagostanja, visokih standarda i kvalitete života. Razmjeri i posljedice pandemije koronavirusa upućuju na važnost ključnih načela koja su dovela do stvaranja Europske unije kakvu danas poznajemo - Europe zajedništva i solidarnosti, zajedničkog djelovanja te brige jednih za druge.

Ove godine proslava Dana Europe ima naročitu simboliku za Hrvatsku, s obzirom na to da se događa tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, u našoj sedmoj godini članstva u Uniji, kada ujedno obilježavamo i 30. godišnjicu demokratskih promjena u Hrvatskoj.

Ponosni smo što smo našim predsjedanjem izravno pridonijeli projektu europskog ujedinjenja te se dokazali kao pouzdan partner u vrlo izazovnim vremenima. Kroz zajedničku suradnju s EU institucijama i ostalim državama članica ojačali su jedinstvo, solidarnost i otpornost Unije.

Hrvatsko predsjedništvo je pridonijelo osiguranju kontinuiteta zakonodavnog postupka unutar EU-a i donošenju financijskih paketa usmjerenih ublažavanju društveno-ekonomskih posljedica pandemije. Putem sazivanja video-konferencija omogućili smo inovativni oblik razmjene iskustava i informacija između država članica o načinima suočavanja s COVID-19 krizom te drugim pitanjima.

Povodom Dana Europe Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, organiziralo je foto-natječaj 'Naša Europa" - kojim se promiču zemljopisne ljepote i kulturna raznolikost Europske unije. Na službenim komunikacijskim platformama hrvatskog Predsjedanja danas će biti objavljene tri najbolje fotografije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Kulturni klub pozivaju vas i na on-line filmski festival „Europa u kinu“ te sudjelovanje u nagradnim kvizovima znanja na temu europske kinematografije. Putem Facebook stranice programa Europaukinu.eu možete pogledati pet europskih kratkih filmova, a u 20 sati danas dugometražni film „Potraga za ocem“. Detaljni program dostupan je na stranici https://www.facebook.com/europaukinu.eu/.

Europska komisija u Hrvatskoj pokrenula je, uz potporu Ministarstva, web-stranicu posvećenu solidarnosti, www.solidarnost.hr, kojom se želi potaknuti građane da izraze osjećaje, želje i nadanja, pokažu solidarnost jedni prema drugima, te se time da značaj onom najbitnijem u ovom trenutku – solidarnosti.

Dan Europe koji danas obilježavamo prilika je podsjetiti se hrvatskog puta do članstva u Europskoj uniji, koji je započeo borbom za samostalnost, ostvarenom zahvaljujući brojnim ljudskim žrtvama i uz velika materijalna razaranja.

U današnjim kriznim okolnostima, zajedništvo i solidarnost, ideje vodilje europskog projekta, čiji je korijen u Schumanovoj deklaraciji, imaju jednaku, ako ne i veću simboličku snagu.