Zagreb, 09. svibnja 2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica dr. sc. Dalić s poljskim ministrom morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Gróbarczykim

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta s ministrom morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova Republike Poljske Marekom Gróbarczykim te veleposlanikom Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Maciejom Szymańskim.

Potpredsjednica Vlade RH i poljski ministar morskog gospodarstva i unutarnjih plovnih putova posebno su se osvrnuli na stanje u hrvatskoj brodogradnji te izgradnju LNG terminala na otoku Krku.

Potpredsjednica Dalić detaljno je upoznala ministra Gróbarczyka o stanju u hrvatskoj brodogradnji s posebnim naglaskom na proces restrukturiranja.  Istaknula je kako, osim velikih brodogradilišta, u Hrvatskoj postoje i manja brodogradilišta koja zadovoljavajuće posluju. Složili su se kako je za europska brodogradilišta važno pronaći nišu na svjetskom tržištu i u tom smislu proizvoditi brodove s visokom dodanom vrijednošću. S obzirom da je područje brodogradnje važno kako za hrvatsko tako i za poljsko gospodarstvo, dogovoren je nastavak suradnje i razmjena iskustava na tehničkoj razini između hrvatskih i poljskih stručnjaka.

Potpredsjednica Dalić i ministar Gróbarczyka na kraju su zaključili kako Hrvatska i Poljska imaju dobru bilateralnu gospodarsku suradnju, no naravno uvijek postoji prostor za dodatnim jačanjem suradnje. Podsjetimo, gospodarska suradnja Hrvatske i Poljske rezultirala je višegodišnjim trendom rasta u trgovinskoj razmjeni, i to dvoznamenkastim godišnjim stopama. Također,  Hrvatska i Poljska bilježe i odlične rezultate na području turizma.