Zagreb, 14. siječnja 2019.

Potpisan Sporazum o obrambenoj suradnji Hrvatske i Poljske

Izvor: MORH / J. Kopi


Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Republike Poljske Mariusz Błaszczak potpisali su danas u Zagrebu „Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Poljske o obostranoj obrambenoj suradnji“, kojim će se ojačati postojeći pravni okvir suradnje između dviju država te zamijeniti postojeći Sporazum o suradnji na području obrane iz 1998. godine. Prilikom potpisivanja sporazuma pVRH i ministar obrane Damir Krstičević je izjavio: "Nastavljamo jačanje Hrvatske vojske, nema jake vojske bez prijatelja i saveznika, a Poljska je važan strateški partner i blizak saveznik Republici Hrvatskoj (…) Ovo je važan dokaz intenziviranja bilateralne suradnje Hrvatske i Poljske, s kojom dijelimo slične interese i vanjskopolitičke ciljeve u raznim područjima, a naš zajednički cilj je jačanje NATO saveza i Europske unije."

Poljski ministar obrane zajedno s izaslanstvom boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Prvog dana posjeta, u nedjelju, 13.  siječnja 2019. ministri obrane Hrvatske i Poljske položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika "Glas hrvatske žrtve-zid boli" na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

Danas, 14. siječnja  su pVRH i ministar obrane Damir Krstičevići ministar obrane RP Mariusz Błaszczak razgovarali također o nastavljanju savezničke i partnerske suradnje između Hrvatske i Poljske, unaprjeđivanju vojne suradnje uoči sigurnosnih izazova, koje stoje ispred Europe i cijelog svijeta, suradnji specijalnih snaga i vojne policije, te o vojno-tehničkoj obrazovnoj suradnji.      

Pripadnici Hrvatske vojske borave na području Republike Poljske u okviru suradnje u borbenoj skupini NATO, a planira se da će ove godine poljski vojnici sudjelovati i na vojnim vježbama u Hrvatskoj.