Varšava, 10. siječnja 2017.

Posjet ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Poljskoj

U službenom posjetu Republici Poljskoj od 8. do 10. siječnja 2017. boravio je ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković u pratnji državne tajnice Ministarstva Maje Markovčić-Kostelac.

Ministar Butković sastao se s Marekom Gróbarczykom, ministrom pomorskog gospodarstva i unutarnje plovidbe RP s kojem je razgovarao o mogućnostima suradnje pomorskih škola, suradnji pojedinih luka i jačem povezivanju dviju država, kao i cijele regije u okviru inicijative "Tri mora". Izaslanstva su također razmijenila iskustva u provođenju sustava socijalnog osiguranja pomoraca, te o izgradnji velikih infrastrukturnih projekata u morskim lukama. Prilikom posjete potpisan je i "Memorandum o razumijevanju o suradnji u području pomorstva" između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstva pomorskog gospodarstva i unutarnje plovidbe Republike Poljske.

Ministar Butković sastao se i s Andrzejom Adamczykom, ministrom infrastrukture i građevinarstva RP s kojim je razgovarao o transportnom povezivanju dviju zemalja u okviru prometnice Via Carpatia; projektu koji se također uklapa u inicijativu "Tri mora." Tijekom sastanka razgovaralo se i o formiranju radne skupine koja će razmjenjivati iskustva u pripremi i provođenju projekata modernizacije željezničke infrastrukture, u čemu Poljska ima odlična iskustva.

Drugog dana posjeta ministar Butković zajedno s izaslanstvom i poljskim domaćinima posjetio je baltičke luke Gdanjsk i Gdynia, kao i Pomorsku akademiju u Gdynji, gdje je razgovarao o konkretnim oblicima suradnje Hrvatske i Poljske u sektoru morskog gospodarstva. Ministar Butković u Gdansku se sastao s vojvodom Primorskog vojvodstva Dariuszom Drelichom s kojim je između ostalog razgovarao o mogućnostima povezivanja Gdanska s Hrvatskom. Ministar Butković i Vojvoda Drelich tom su prilikom zajedno položili cvijeće na spomen području u Westerplatte-u gdje su stradali poljski vojnici odolijevali višestruko jačem neprijatelju te mjestu na kome je započeo Drugi svjetski rat.