Gizycko, 11. veljače 2018.

Otvorena izložba o hrvatskoj kulturnoj baštini na popisu UNESCO - u suradnji s HRV kontingentom u NATO eFP Battle Group, Gizycko 11. veljače 2018.

U suradnji Veleposlanstva RH i hrvatskog kontingenta koji sudjeluje u Borbenoj skupini (Battle Group - BG) NATO-a u okviru pojačane prednje prisutnosti (eFP) Saveza, 11. veljače otvorena je izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na popisu UNESCO“ (autorice dr. Iris Biškupić iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, postavljena u društvenim prostorijama XV. Mehanizirane brigade oružanih snaga Republike Poljske u gradiću Gizycko, koji je inače poznat i kao jedno od regionalnih turističkih središta Warminsko-Mazurskog vojvodstva. Izložba o hrvatskoj kulturnoj baštini biti će tijekom ovog tjedna dostupna ne samo za vojne osobe, nego i za civilne posjetitelje, a posebice za organizirano razgledavanje obrazovnih ustanova grada i susjednih općina, koje su već najavile posjet. Izložbu su otvorili veleposlanica dr. Andrea Bekić i brig. gen. Jarosław Gromadziński.

Svečano otvorenje izložbe započelo je projekcijom glazbenog spota „Moja domovina“ klape sv. Juraj Hrvatske vojske. Veleposlanica RH dr. Andrea Bekić istaknula je solidarnost RH sa Saveznicima, te doprinos u čak dvije eFP BG istovremeno.

Zahvalila je predstavnicima regionalnih vlasti na dobrom prijemu hrvatskih vojnika i svih pripadnika BG. Posebno se zahvalila poljskom zapovjedniku XV. Mehanizirane brigade generalu Jaroslawu Gromadzinskom u čijem sastavu djeluje BG, kao i američkom zapovjedniku BG Scottu Cheneyu na suradnji s HRVCON.

General Gromadzinski pohvalio je profesionalnost hrvatskih vojnika i pozdravio je inicijativu RH za izložbu i otvaranje prema lokalnoj zajednici.

Prisutnima su se obratili također i vojni izaslanik RH brigadir dr. Jugoslav Jozić, te gradonačelnik Gizycka.