Varšava, 22. studenog 2017.

Održane sigurnosno-obrambene konzultacije u Varšavi

Foto: mon.gov.pl/ R. Suchy


Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov i državni podtajnik za obrambenu politiku Ministarstva nacionalne obrane Republike Poljske, Tomasz Szatkowsky održali su u srijedu, 22. studenog 2017. godine u Varšavi sigurnosno-obrambene konzultacije s ciljem razmjene mišljenja oko aktualne sigurnosne situacije u Europi i svijetu te dodatnog produbljivanja suradnje dviju zemalja u području obrane i sigurnosti.

Tijekom konzultacija potvrđena je odlična obrambena suradnja RH i Republike Poljske. Pomoćnik ministra Mihatov istaknuo je kako hrvatske i poljske Oružane snage već godinama ostvaruju visoku razinu međusobnog povjerenja i interoperabilnosti, od prijašnjeg zajedničkog sudjelovanja u operaciji ISAF u Afganistanu do trenutnog sudjelovanja OS RH u Borbenoj skupini pod vodstvom SAD-a na teritoriju Poljske u okviru ojačane Prednje prisutnosti NATO-a (eFP).
Sugovornici su istaknuli zadovoljstvo i dosadašnjom bilateralnom obrambenom suradnjom, od čega se posebno ističe suradnja između vojnih policija i snaga za specijalno djelovanje. Dodatan dokaz kvalitetnog obrambenog odnosa predstavlja i činjenica da RH trenutno ima 4 časnika raspoređena na pozicijama u raznim NATO entitetima smještenima na teritoriju Poljske.

Raspravljalo se i o potrebi adaptacije zapovjedne strukture NATO-a u skladu s novim sigurnosnim izazovima, kao i o daljnjoj viziji razvoja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. Govoreći o sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, sugovornici su naglasili spremnost svojih zemalja za nastavak potpore politici proširenja i daljnjoj stabilizaciji regije.

U sklopu službene posjete, pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov održao je sastanak i sa g. Bartoszom Cichockijem, podtajnikom za sigurnost, konzularne poslove i istočnu politiku Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske.

Ove konzultacije, održane nakon posjeta poljskog ministra obrane Antonia Macierewicza Hrvatskoj u listopadu 2017., predstavljale su dodatnu priliku za produbljivanje odlične suradnje dviju zemalja kako na bilateralnoj razini, tako i u okviru multinacionalnih organizacija odnosno NATO-a i EU-a.

 

Izvor: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske