Uvodna riječ

Poštovani,
veliko mi je zadovoljstvo što vas, kao hrvatski veleposlanik u Poljskoj, mogu pozdraviti na ovoj stranici! Posebna mi je želja da na njoj brzo nađete sve potrebne obavijesti  kako o međusobnoj suradnji dviju slavenskih država, Hrvatske i Poljske, tako i o svim konzularnim informacijama.
Naše su poveznice mnogobrojne i sežu daleko u prošlost. Nije to samo slavenski  jezik i nisu to samo kulturne sličnosti. Hrvatsku i Poljsku spaja višestoljetna zajednička povijest, zajednički kulturni i civilizacijski krug Srednje Europe, te od kraja 20. stoljeća, nakon ostvarivanja hrvatske nezavisnosti te političke i gospodarske tranzicije obiju zemalja, a pristupanjem Hrvatske u NATO 2009. i partnerska suradnja na političkim i sigurnosnim prioritetima. Upravo je tijekom poljskog predsjedanja Vijećem EU Hrvatska dovršila proces pristupnih pregovora za članstvo u EU postavši njena punopravna članica 2013., dok je Poljska njenom članicom postala još 2004. Prijateljske poveznice naših dviju zemalja dodatno se produbljuju i u sklopu regionalne suradnje. Tako hrvatske županije i poljska vojvodstva razmjenjuju iskustva i najbolje primjere iz prakse u sklopu Foruma hrvatskih i poljskih regija još od 2011. godine koji se naizmjence održava u jednoj od naših zemalja. Dodatna vrijednost u regionalnoj suradnji, na zajedničku inicijativu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude, ostvarena je na summitu 2016. u Dubrovniku pokretanjem Inicijative Tri mora, neformalne političke platforme sa ciljem unaprjeđivanja prometne, energetske i infrastrukturne suradnje kao i suradnje u području digitalizacije u izgradnji zajedničke budućnosti i razvoja kako Hrvatske i Poljske, a tako i cijele Srednje i Istočne Europe.
Moja osobna želja, koju dijelim sa svojim suradnicima, jest da se međusobno još bolje razumijemo, da budemo prijatelji, a Hrvatska i Poljska nesumnjivo jesu, kao i oduvijek, dvije prijateljske zemlje. Uporno radimo na održavanju i unapređivanju našeg uzajamnog povjerenja i naših veza, svjesni bliskosti naših mentaliteta, naših tradicija i naše povijesti.
U vremenu kad se sve države zalažu za svoj što bolji međunarodni gospodarski položaj,  nema razloga da i između Hrvatske i Poljske ne bude puno bolja, odnosno obostrano unosnija, ta vrsta suradnje. Želio bih vidjeti što više hrvatskih kvalitetnih proizvoda na velikom poljskom tržištu, kao i izravna ulaganja iz Poljske u proizvodni sektor u Hrvatskoj s izvoznom orijentacijom, kao i ulaganja u hrvatski turizam, koji pruža velike mogućnosti. Na nama je da iskoristimo sve naše mogućnosti radi dobrobiti i bolje budućnosti naših prijateljskih naroda.
Namjera mi je, dragi posjetitelji, da na ovim stranicama nađete što više podataka kako o hrvatsko – poljskoj gospodarskoj, obrambeno-sigurnosnoj, kulturnoj, znanstveno - sveučilišnoj i drugoj suradnji, tako i o rezultatima napora, koje cijelo Veleposlanstvo ulaže da bi povezanost dviju država, naših regija i gradova, bila što tješnja i raznolikija!
Svakome je u današnjem vremenu najvažnija brza i jednostavna komunikacija. Pozivam vas da nam se s vašim upitima i prijedlozima obratite e-mailom ili izravno telefonom. Na sve ćemo odgovoriti u najkraćem mogućem vremenu, jer nam je od najveće važnosti da vam što prije pomognemo.
Želja mi je da svojim radom i dalje razvijam naše uzajamno prijateljstvo i poštovanje kao osnovu za suradnju na obostranu korist. Nikakve zapreke ne postoje u daljnjem zbližavanju i razvijanju svekolikih političkih, kulturnih, znanstvenih, gospodarskih i sportskih veza.
Pozivam državljane Republike Hrvatske da posjete Poljsku, a državljane Poljske da dođu u još većem broju u Lijepu našu i uživaju u blagodatima svih naših krajeva, a prije svega prelijepog Jadranskog mora!